Tilbake  

 

Tips, råd og anbefalinger

   

Hjem

 

 
  Har du tips om gode   

Godt verktøy er halve jobben sies det. Dårlig utstyr kan derimot ødelegge hele gleden ved jakta.

   

 

produkt eller spennende  

I verste fall kan forskjellen på godt og dårlig utstyr bety forskjellen på liv og død.

  Ring meg gjerne på  
butikker som jegere bør   1 Jeg husker min første tur på villreinjakt på Hardangervidda. Vi var to stk som skulle jakte sammen. Det var langt å gå. 7 timer å gå bare for å komme inn til område vi hadde lov å jakte. Han jeg var med ville bære minst mulig, så han hadde til og med droppet soveposen. Han planla å sove på gulvet foran vedovnen i hytta. Tåke og mørke kom raskere på oss enn vi ventet. Enden på visa var at vi var to mann som delte en sovepose under åpen himmel en natt i september. Vi sov ikke mye den natta.... Og morgenen etter lå det en cm med snø på oss. Året etter når jeg dro på villreinjakt hadde jeg en FJELLDUK fra JERVEN med i sekken. Og den har vært min faste følgesvenn siden den tid. King size thermo. Plass til to. Med sovepose oppi der, og på et mykt teppe av mose og lav, så har du det bedre enn hjemme i senga, selv om det blir flere blå grader...

2 Bekledning! Skal du gå langt? Sitte stille på post? Kle deg etter forhold og formål. Fra innerst til ytterst, fra topp til tå. Hva du tar på deg kan være forskjellen på en god opplevelse, eller et vondt minne. Ikke la våte, kalde klær, eller sko som gjør hælen til et stort blodig gnagsår ødelegge turen. En av de gode merkene er Harkila (Sverige) Seeland (Danmark)

  • Innerst : Ull holder varmen selv om det blir vått. Det finnes også superundertøy som transporterer svette bort fra kroppen, slik at du holder deg tørr. Produsent som kan anbefales : JANUS
  • ytterst: Vindtett, vanntett, pustende. Sømmer som holder. Funksjonelle lommer. Her er det mange produsenter som kan anbefales.
  • Topp: Personlig liker jeg godt luer med øreklaffer. Kjedelig å fryse på ørene. Hadde jeg skrevet dette i august så hadde sikkert myggnettet vært viktigere enn varmen, men nå sitter minnene etter postering i 6-7 minus i, så gi meg en god BF,
  • Tå: Vanntette myke sko. Ikke for tunge om du skal gå langt.

3 Når du har gått langt og lengre enn langt, og magen begynner å knurre, da finnes ingen større lykke en TORO.  Jeg har lenge sagt at TORO er jegernes beste venn. Når man har gått laaaangt inn på vidda, og finner frem sitt stormkjøkken og lager nystekte pannekaker, ja da er livet godt å leve... Se TORO på FACEBOOK for mange spennende produkter. Eller hva med en jegergryte eller andre spennende ferdigretter som du kan varme rett opp fra Trondhjems Hermetikk.

4 Optikk. Da jeg tok jegerprøven for ca 15 år siden kjøpte jeg en Remington rifle 30-06 mod 700 BDL. Det har jeg aldri angret. Billig og drift- og treffsikker. På riflen ble det montert en kikkert som skulle være bra. Men etter en del kvelder på skumringsjakt i jordekanten, der jeg ser at det er hjort i utpå, men de er bare gråtoner inne i kikkertsikte, fikk jeg i fjor nok og byttet ut optikken. Håndholdt kikkert ble en Zeiss  conquest, og på rifla en Swarowski Z6i med 56 lysåpning og rød punkt. Da ble det skutt flere dyr som jeg hadde måtte la gå med den gamle kikkerten.

5 Når dyret er skutt skal det slaktes og transporteres. Det første man gjør er å vomme ut. En skikkelig kniv er et kunstverk i seg selv. Jeg har en liten samlemani når det gjelder kniver. Noen av mine favoritter er Brusletto og Helle.

6 Lokkejakt! Man kan gå og lure etter dyra i skogen i dagevis uten å se eller høre noe. Dyra hører, ser eller lukter oss ofte lenge før vi oppdager dem. Det er forøvrig mange måter å overliste dem på. Sprayduft som dekker over våre egne dufter, god kamuflasje, treestands som gir godt overblikk og forebygger vitring og lokkefløyter som lokker dyra til oss i stedet for at vi skal leite etter dem. Bulvaner kan også være utslagsgivende. Duer, ender og gjess lar seg lokke av bulvaner og fløyter. Rev og rovvilt lar seg lokke av lyden av hareskrik, rådyrkje eller småfugl. Brunstig hjort og råbukk lar seg provosere av rivaler eller fristerinner.... Det meste du trenger av jaktutstyr finner du på Winge våpen

7 Navigering. Noen ganger må man legge dyret igjen i skogen og hente det senere. Da er GPS et flott hjelpemiddel til å finne tilbake. Eller kanskje jakthunden er over alle hauger? Garmin er vel den produsenten som overskygger de fleste andre på peilere og navigering.

8 Slakting, modning, veging. Jeg kom over et produkt på nettet som måler døgngrader på kjøttet.... Kjekt å ha!

9 Hørselvernet er ment å trygge hørselen, og verne den mot skarpe og høye lyder. Flere produsenter har nå "intelligente" hørselvern, som forsterker svake lyder og demper skarpe. Når du har på et slik som forsterker de lave lydene blir du mer forsiktig når du smyger. Plutselig hører du at dine egne steg like godt som hjorten hører deg. Viktig bevisstgjøring. Koble også jaktradioen inn på hørselvernet, slik at stillheten i skogen ikke blir brutt av skurring og radiostemmer. Jeg er helt overbevist om at mange hjorter har snudd når de har vært på vei mot en post som sitter og tatler i radio eller telefon eller at det skurrer i radioer. STILLHET! kan ikke understrekes nok.... (Jeg har både Sordin og Peltor og er fornøyd med begge...)

10 Når vi først er inn på samband.... Hunter, Lafayette, Icom...

11 Når vi først er inne på stillhet.... Hausken.... En lyddemper på rifla har mange fordeler.

  • Rekylen forsvinner. Man får et mer kontrollert avtrekk og trenger ikke frykte "slaget" og risikere og bli skuddredd og klemme av.
  • Munningsflammen forsvinner. Dersom du sitter i skumringen og skyter et dyr og blir blendet av glimtet i det skuddet går, så kan verdifulle sekunder gå tapt. Det er viktig å observere skuddreaksjon og hvilken vei dyret tar.

12 ammunisjon:

13 Skal du til utlandet og jakte villsvin? Mange morsomme gadgets på vildsvinbutikken... Dersom du skal nedover kontinentet der drivjakt er vanlig og dyra kommer i stor fart anbefales aimpoint.

14 Langt å gå og mye å bære? Jeg kjøpte først en kinaprodusert atv... Det var første og siste gang.

15 Kjøre hjorten/elgen/villsvinet hjem? Unngå blod og vond lukt i bilen. Ha dyret bak på tilhenger eller på lasteplanet. Tredal har tilhengere med egenpatenterte dempere. Behagelig å kjøre med. Men alle jegeres drøm må vel være en 4 wd pick up.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Tlf +47 92 68 96 83  
kjenne til? Send meg en mail        
med din anbefaling.        
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

   
           
   
   
           
   
   
           
   
   
           
   
   
           

 

 

       
       
       
       
       
           

 

 

 

 

 

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
     

Sist oppdatert av Sigve: 08.03.11